ЗА НАС

За всеки един от нас планината е различна вселена и усещане. За едни тя е техен дом, други я възприемат, като място за отмора и добро изкарване, трети – като бягство от ежедневието и проблемите, четвърти – като място за спорт и себераздаване…

Независимо към коя група принадлежиш и независимо от опита, който притежаваш, ние вярваме, че ще намериш своето приключение тук.

Повечето от нашите преходи и програми са авторски, правени с дългогодишни скитания и проучвания из планините.

Нашата цел е да те заведем до най-красивите места в планините у нас и по света, за да се докоснеш до магията на вековните гори, на искрящо сините езера, на панорамните върхове, на тучните зелени поляни, на закътаните планински селца – на този приказен Свят, за да може и ти да станеш част от него.

„И най-дългото пътешествие започва с първата крачка.“

Лао Дзъ

Ела с нас в планината, за да я почувстваш и да я обикнеш!

Планина за всеки е платформа на приятели планински водачи, свободно практикуващи професията. Ние не сме туроператор и спазвайки законите на Република България, имаме право да предлагаме само услугата „планинско водене“. За всички други услуги (транспорт, нощувки, храна и напитки, лични разходи и т.н.), клиентът си заплаща индивидуално на съответното място за съответната услуга.

Екип

Александър Йосифов
Александър ЙосифовСъосновател на Планина за всеки
Още от дете имам постоянен досег с планината, но от седем години я превърнах в мой „втори дом“. Независимо дали ще се разхождам из дивите гори на Родопа или през затревеното било на Балкана, или покрай красивите рилски езера, аз обичам да съм някъде там – в планината.

Преходите, споделени с приятели, са моята цел и страст.

Трудно ми е да кажа коя от всичките планини ми е любима. Всяка има своите очарования и уникалност, но най-добре се чувствам в Рила, Стара планина, Родопите и Витоша. Имам особен сантимент към планините в Полша.

Интересувам се от новите маршрути, от малко познатите места и върхове, от дивия планински свят, от бита и културата на хората, живеещи в планината.

Светослав Зафиров
Светослав ЗафировСъосновател на Планина за всеки
Планината е важна част от живота ми, дава ми свобода и вдъхновение за справяне с ежедневните задачи, които имам. Страстта ми към преходите се зароди преди повече от 20 години, когато моят чичо ме заведе в Стара планина. Тогава за три дни видяхме всички променливи настроения на Балкана. От слънчевото време, което запечатва прекрасни картини в съзнанието, през страховитите ветрове и гръмотевични бури, до уюта в топлата хижа. Така се зароди голямата ми любов към планината, продължаваща и до днес. За мен е огромно удоволствие да споделям със спътниците ми, това което съм научил от опитни хора отдали живота си на планината. Мисля, че призванието на планинския водач е да потопи хората в планинската идилия, виждайки задоволството и усмивките по лицата им след всеки преход. Това е и неговата най-голяма награда.
От 2011 г. се занимавам активно с проучване, планиране, организиране и осъществяване на преходи. Имам опит с водене на групи из българските планини, както и планините на Гърция, Турция, Северна Македония, Словения и Италия.
Ивайло Христов
Ивайло Христов Съосновател на Планина за всеки
В планината съм от десет години. Първоначално започнах да ходя в нея по здравословни причини и постепенно планината стана неразделна част от живота ми.
Голямата ми любов е Родопа – тъй необятна, толкова позната и същевременно непозната. Разбира се обичам да ходя и в Стара планина, Рила, Средна гора, Осогово, Беласица, Алиботуш (Славянка), Краището и т.н.
За мен особен интерес представлява Граничната зона по нашите планини, която стана достъпна за повечето хора едва през последните двайсетина години. Там има много диви и непознати места, в които има много история от последния един век, а природата е сравнително запазена.
Обичам както еднодневните преходи, така и приятната атмосфера в хижи и къщи за гости. Харесвам и дивото бивакуване, което също има своята романтика – вечер край лагерния огън.
В планината трябва да влизаме със смирение, защото тя е била там преди нас и ще е там и след нас Трябва да се научим да я обичаме и пазим, за да я има и за тези след нас. В планината плановете често се променят, защото тя е господар, а ние можем само да се приспособяваме към нея. Нали затова сме там – за да се наслаждаваме и да се забавляваме.
Руми Христова
Руми ХристоваПланински водач в Планина за всеки
В планината ходя от дете. Първо само за седмица през лятото. Но с времето това не беше достатъчно. Исках да прекарвам повече време там и направих така, че тя да бъде голяма част от живота ми.
Ключов момент бе първото ми качване на връх Ботев. Баща ми ни заведе като деца. Тръгнахме в прекрасен слънчев, летен ден. Докато стигнем до върха се изредиха всички сезони. От тогава търся удобен момент, за да се кача в планината. Последваха множество преходи с приятели, многобройни планински бягания и маратони.
В планината съм си у дома. Тя е моето хоби и страст. Обичам да откривам нови и интересни маршрути, по-рядко посещавани красиви места. Да бъдеш сред природата, да споделиш с приятни хора своите познания и умения и да ги заведеш там, където те сами не биха отишли е удовлетворението за един планински водач.
Харесвам преходите в Пирин, Рила, Осоговско-Беласишката планинска верига, Странджа, Сакар, Родопите, но Балканът е любимата ми планина. Той притежава особена магия, която винаги ме връща там.

Стани част от нашия екип

Имаш авторски програми? Обичаш да си в планинита с приятели? Притежаваш нужната квалификация и опит? Спазваш етичния кодекс на планинските водачи?

Обади ни се!