ПЛАНИНСКИ ПРЕХОДИ

СПОРЕД СТИЛА

Еднодневни планински преходи

Понякога нямаш на разположение за планина събота и неделя, понякога времето не е добро и през двата почивни дни, понякога има други причини… В такива случаи заложи на еднодневна разходка с лека раница на планина.

Взимаш дрехи и екипировка, лек обяд (сандвич, ядки, шоколад, плодове), 1-2 л вода, а за останалото се довери на нас.

Често подценяван еднодневният преход е възхитителен начин за приятно прекарване сред природата с приятели.

октомври 2020
Няма преходи по зададения критерий

Двудневни планински преходи

Едни от най-разпространените преходи на планина са съботно-неделните. Понякога маршрутът налага да се тръгне още в петък вечер след работа.

При този вид преходи най-често се спи в хижа или в къща за гости и по-рядко в хотел. Настаняването в повечето хижи и къщи за гости предполага повече от двама души в стая, но това е информация, която ще се съдържа в конкретните събития. Тук приятното настроение и емоции от прехода продължават вечерта край масата в хижата. Може и песни и танци да има – всичко според хората и според случая. На другия ден след закуска приключението продължава с пълна сила. Идеалният вариант е да се направи кръгов маршрут, когато спецификата на планината го позволява. В случаите, когато се ползва обществен транспорт има по-голяма свобода да се слезе на друго място.

октомври 2020
Няма преходи по зададения критерий

Многодневни планински преходи (над 2 дни)

При тези преходи има няколко основни варианта:

  1. Базиране на едно място и оттам лъчеви еднодневни преходи в околността му;
  2. Кръгов маршрут от една и съща начална точка;
  3. Началната и крайната точка на маршрута са на различни места.

Третият вариант е възможен само с обществен транспорт. Разбира се по време на един многодневен преход е възможна и комбинация от два от описаните варианта, например в дадена точка от маршрута да се остане повече от една нощувка и да се направят лъчеви преходи наоколо.

Като цяло многодневните преходи са възможни предимно по празниците, когато се събират повече от два почивни дни, по време на летните отпуски, както и достатъчно далече планирани във времето. Единствено те дават по-голяма свобода да се прекосят от край до край Рила, Пирин и Централен Балкан, да се достигне до по-отдалечените части на Родопа, както и граничните планини – Беласица, Алиботуш (Славянка), Сакар и Странджа, както и повечето от планините извън България.

октомври 2020
юли 2021
август 2021