ПЛАНИНСКИ ПРЕХОДИ

СПОРЕД СТИЛА

Еднодневни планински преходи

Понякога нямаш на разположение за планина събота и неделя, понякога времето не е добро и през двата почивни дни, понякога има други причини… В такива случаи заложи на еднодневна разходка с лека раница на планина.

Взимаш дрехи и екипировка, лек обяд (сандвич, ядки, шоколад, плодове), 1-2 л вода, а за останалото се довери на нас.

Често подценяван еднодневният преход е възхитителен начин за приятно прекарване сред природата с приятели.

Двудневни планински преходи

Едни от най-разпространените преходи на планина са съботно-неделните. Понякога маршрутът налага да се тръгне още в петък вечер след работа.

При този вид преходи най-често се спи в хижа или в къща за гости и по-рядко в хотел. Настаняването в повечето хижи и къщи за гости предполага повече от двама души в стая, но това е информация, която ще се съдържа в конкретните събития. Тук приятното настроение и емоции от прехода продължават вечерта край масата в хижата. Може и песни и танци да има – всичко според хората и според случая. На другия ден след закуска приключението продължава с пълна сила. Идеалният вариант е да се направи кръгов маршрут, когато спецификата на планината го позволява. В случаите, когато се ползва обществен транспорт има по-голяма свобода да се слезе на друго място.

Многодневни планински преходи (над 2 дни)

При тези преходи има няколко основни варианта:

  1. Базиране на едно място и оттам лъчеви еднодневни преходи в околността му;
  2. Кръгов маршрут от една и съща начална точка;
  3. Началната и крайната точка на маршрута са на различни места.

Третият вариант е възможен само с обществен транспорт. Разбира се по време на един многодневен преход е възможна и комбинация от два от описаните варианта, например в дадена точка от маршрута да се остане повече от една нощувка и да се направят лъчеви преходи наоколо.

Като цяло многодневните преходи са възможни предимно по празниците, когато се събират повече от два почивни дни, по време на летните отпуски, както и достатъчно далече планирани във времето. Единствено те дават по-голяма свобода да се прекосят от край до край Рила, Пирин и Централен Балкан, да се достигне до по-отдалечените части на Родопа, както и граничните планини – Беласица, Алиботуш (Славянка), Сакар и Странджа, както и повечето от планините извън България.

Вечерни планински преходи

Предприемат се основно през топлото полугодие, когато денят е по-дълъг и вечерите не са мразовити. Характерното за тях е, че се планират в работни дни, като обикновено това става след 18.00 часа. Използват се маршрути, близки до София, с продължителност до 4-5 часа.

Акцентите във вечерните преходи са: приятна разходка по залез слънце, необходимата кардио тренировка за добър тонус и хубав завършек на работния ден. Чудесен начин да замените фитнес центровете с истинска тренировка сред природата.

вечерни планински преходи

Планински преходи със снегоходки

Зимни маршрути – когато планините са в бяла премяна. Истинско удоволствие е да се „бие“ пъртина в девствен сняг и да виждаш следата зад себе си. При много навалял пресен сняг тези преходи се характеризират с голяма трудност и са подходящи за опитни и издръжливи туристи. Могат да бъдат, както еднодневни, така и дву- и многодневни.

Диво бивакуване с палатки (двудневни и многодневни)

Тук отново важат вариантите на маршрута, описани при двудневните и при многодневните преходи. Разликата е че се спи сред природата и всичко, с което разполагаме е на гърба ни. Тук съществено влияние оказва качествената екипировка, която гарантира по-ниско тегло на раницата при гарантирани удобства, като за диво бивакуване все пак. Тук всичко което носим изисква прецизност – храната и напитките, дрехите и оборудването. Добре е, ако на всеки два дни се минава през населено място с магазин, в противен случай трябва наистина голямо майсторство, за да бъде прецизиран всеки грам от товара на гърба ни, така че да не останем гладни и жадни.

Тези преходи са подходящи за по-напреднали туристи, в добро физическо състояние.

Планински преходи с магарета

Преходите с магарета са един съвместен проект с нашите приятели от Happy Donkeys. Осъществяват се през топлото полугодие в Родопите и Рила. Преходите могат да бъдат еднодневни, двудневни и многодневни. Нощувките могат да бъдат в хижи, хотели и къщи за гости, а също така и на палатки. Едно магаре носи максимум 50 кг багаж и може да качи на гърба си дете над 3 годишна възраст. Към всеки един такъв преход, освен планински водач, присъства и професионален инструктор, който се грижи за четириногите ни приятели. Едно наистина забавно приключение за всички възрасти. Свържи се с нас за повече информация относно преходите!

Преходите с коне са по-особен вид туризъм, който изисква нужната подготовка от практикуващите го. Дали за начинаещи, напреднали или професионалисти, ние може да съдействаме за твоята конна ваканция. Свържи се с нас за повече информация!

планински преход с магарета

Планински преходи по желание на клиента

Три са основните начини при тези видове преходи:

  1. Искаш да посетиш конкретен маршрут, връх или планина, но те не присъстват в нашите обявени програми.
  2. Искаш да повторим конкретна програма, избирайки си подходяща дата.
  3. Задаваш параметри според желанието и възможностите ти и ние съставяме оптималната програма за теб.

Изграждане на екип (teambuilding)

Изграждането на екип сред природата е особено подходящо за корпоративни клиенти. Може да помислите за желаното от Вас – място, степен на трудност, брой хора и дати. За останалото се довери на нас!

преходи за изграждане на екип

ПЛАНИНСКИ ПРЕХОДИ

СПОРЕД НАТОВАРВАНЕТО

Лесни планински преходи

СТЕПЕН НА ТРУДНОСТ

Времетраене: до 5 часа.
Денивелация: до 500 метра.
Терен: предимно горски пътища и пътеки, без стръмни изкачвания или спускания.
Предишен опит в планината: не е необходим.
Подходящ за: всички в нормално физическо състояние.

Умерено натоварващи планински преходи

СТЕПЕН НА ТРУДНОСТ

Времетраене: 5-8 часа.
Денивелация: 500-1000 метра.
Терен: предимно пътеки и горски пътища, продължителни изкачвания/спускания по полегати склонове или кратки такива, но по-стръмни склонове. Възможно преминаване на къси участъци без пътека.
Предишен опит в планината: не е необходим, но е желателен.
Подходящ за: хора в сравнително добро физическо състояние.

Трудни планински преходи

СТЕПЕН НА ТРУДНОСТ

Времетраене: над 8 часа.
Денивелация: над 1000 метра.
Терен: предимно пътеки, продължителни изкачвания/спускания по стръмни склонове. Движение без пътека през труден терен – обрасло, паднали дървета, големи камъни.
Предишен опит в планината: задължителен.
Подходящ за: хора в добро физическо състояние.

Много трудни планински преходи

СТЕПЕН НА ТРУДНОСТ

Времетраене: над 10 часа.
Терен: предимно без пътека, продължителни изкачвания/спускания по стръмни склонове. Движение без пътека през технически труден терен – клек, големи камъни, скални ръбове и въздушни пасажи.
Предишен опит в планината: задължителен.
Подходящ за: хора в много добро физическо състояние и липса на страх от височини.

Забележка: по време на тези преходи на отделни участъци с цел безопасност, може да се наложи ползване на осигуровка.