австрийски алпи

Австрийски Алпи за всеки

ЗА ЗАПИСВАНИЯ
Телефон: +359 885 148 508

Съжаляваме, но всички места в момента са заети!

Авторски маршрут разработен от Планина за всеки

Австрийските Алпи – дом на ледени и скални върхове, сякаш състезаващи се кой от тях ще достигне небето. Дом на мармоти, козирози, диви кози и още десетки представители на фауната. Дом на безбройни поляни от еделвайси и куп други цветя…

На границата на трите австрийски области – Залцбург, Каринтия и Тирол се намира националния парк Хое Тауерн (Hohe Tauern). Това е може би най-красивата част от Австрийските Алпи. Тук се намира и най-високият връх в Австрия – Гросглокнер, четвъртият по височина – Гросвенедигер, още стотици върхове, един от най-високите водопади в Европа – Кримл, безброй ледникови езера и тучни поляни.

Нашето предложение за лятна ваканция ще те накара да се почувстваш част от този планински свят на ледници, скални гиганти, езера и зеленина. Стягай раницата и ела в австрийските Алпи. Това е твоето лудо, лудо лято. Не го пропускай!

Акценти:

 • Изключително обзорен преход в подножието на Гросглокнер – първенец на Австрия
 • Преход край най-големия водопад в Австрия – Кримл
 • Кръгов маршрут в подножието на връх Гросвенедигер – четвърти по височина в Австрия, включващ и известното езеро „Окото на Бог“ (Auge Gottes)
 • Красотата, романтиката и историята на градчето Халщат и едноименното езеро
 • Преминаване с автомобил по вълнуващия планински път Гросглокнерщрасе
 • Чудесни преходи край ледникови езера и алпийски пейзажи
 • Изкачване на няколко двухилядника
 • Перфектни битови условия в алпийска къща за гости
 • Лесни и умерено натоварващи маршрути

Планински преход от поредицата Моето лудо, лудо лято.

СТЕПЕН НА ТРУДНОСТ

Подробности за маршрута и организацията:

Ранно тръгване от София. (Има опция за тръгване късно вечерта на 25-ти юли)  Пътуване до градчето Цел ам Зее в Австрия. Настаняване в алпийска къща за гости. Вечеря и нощувка.

За днешния ден сме избрали преход край водопадите Кримл. Едно природно чудо, състоящо се от няколко пада на водата, с обща височина от 380 метра.

След закуска и около 1-часов трансфер сме в подножието на водопада. Предстои ни да се „гмурнем“ в неговите пръски. По панорамна алея, на която има много фотогенични места достигаме до върха на водопада. Няма да спрем дотук и продължаваме още нагоре. Неусетно се озоваваме в изключително красива трогова долина, където покрай реката, вече успокоила се, достигаме до оригинална алпийска ферма. За обяд ни очакват традиционни местни ястия и вълшебен Радлер. Връщането става отново покрай водопада. Прибираме се за вечеря и нощувка в къщата.

Преход за деня: около 5 часа.
Денивелация: около 500 метра в посока.

След закуска се отправяме към градчето Халщат, разположено край едноименното езеро. Намиращо се в подножието на масива Дахщайн районът е изключително живописен и приказен. Халщат е под егидата на ЮНЕСКО, богат на история град и предлагащ куп възможности за един чудесно изкаран ден.

Преходът ни започва от самото градче и неговите тесни улички. За около час и половина достигаме до панорамна площадка, надвиснала над езерото. Картините, разкриващи се пред нас са смайващи от красота. Долу, освен старинните сгради на града, блести и синьото езеро, което пък е обградено от стръмните склонове на масива Дахщайн и прилежащите му върхове.

След обяд имаме свободно време за разходка из тесните улички на градчето, за много снимки и хубави мигове.

Връщаме се отново в къщата за вечеря и нощувка.

Преход за деня: около 3 часа.
Денивелация: около 300 метра в посока.

Акценти за днешния ден са:

 • преход до езерото Вайсзее
 • още две красиви езера – Тауернмосзее и Грюнзее
 • Върволица от върхове – три и двухилядници
 • динамичен и много красив маршрут

Закусваме и с колите достигаме до местността Енцингер Боден, откъдето започва нашия преход към Вайсзее. Навлизаме все по-навътре в националния парк и край нас се откриват уникални гледки. Стръмни зъбери, искрящи езера, чудни поляни с цветя. Езерото Вайсзее е разположено на изключително място и според някои източници е най-красивото високопланинско езеро в Австрия. След като обядваме край бреговете му се отправяме по друг маршрут към изходния ни пункт, който включва още едно много красиво езеро – Тауернмосзее, което е превърнато във високопланински язовир, черпещ водите си от няколкото ледника над него.
Връщаме се при колите и се прибираме. Вечеря и нощувка.

Преход за деня: около 8 часа.
Денивелация: 800 метра в посока.

Предстои ни вълнуващ ден.

По изключително панорамната Гросглокнерщрасе се отправяме към подножието на връх Гросглокнер. Спираме на едно място (Fuscher Torl), от което се откриват незабравими гледки към гранитните исполини на Хое Тауерн. Още малко по пътя и сме на изходната ни точка за днешния преход. Продължаваме по алеята, наречена Gamsgrubenweg. Под нас се открива гледка към най-големия ледник в източните Алпи (Pasterze). Навсякъде около нас се радваме на безбройните еделвайси, а мармотите огласят района със своите звуци. Ако имаме късмет, ще зърнем и гордите козирози, обитаващи този планински рай. Намираме се в сърцето на националния парк. Гросглокнер е надвиснал над нас със страховитите си зъбери. Пътеката ни води все по-нагоре и не след дълго достигаме до ледниците, опасали съседните върхове – Йоханисберг, Айскьогел, Хое Рифл, Гросер Беренкопф и други. Удивляваме се от шеметните панорами наоколо. Обядваме и се връщаме към транспорта.
Вечеря и нощувка в нашата къща.

Преход за деня: около 5 часа.
Денивелация: около 500 метра в посока.

След закуска ни предстои кратък трансфер до околностите на градчето Раурис. Оттам по изключително панорамна пътека достигаме до хижа Нидерзаксенхаус, разположена на около 2500 метра височина. Хижата е кацнала на билото и гледките наоколо са невероятни. Изкачваме околните върхове и се наслаждаваме на морето от върхове и долини. След вкусен обяд слизаме отново към курорта под нас. Задоволени от видяното се прибираме за вечеря и нощувка.

Преход за деня: около 8 часа.
Денивелация: около 800 метра в посока.

Отново след закуска се качваме на транспорта и пътуваме до изходния пункт – Матрайер Тауренхаус, намиращ се в западната част на Хое Тауерн – Венедигер Групе. Предстои ни забележителен кръгов маршрут, наречен „Глетчервег Инергшлос“ в подножието на връх Гросвенедигер – 4-ти по височина в Австрия. Маршрутът преминава и през изключително фотогенично и популярно езеро Auge Gottes – “Окото на Бога“. Страхотните гледки и пейзажи ни съпровождат през целия ден. Наистина едно незабравимо преживяване!

Преход за деня: около 7 часа.
Денивелация: около 750 метра в посока.

Днешният ден го посвещаваме на Китцбюелските Алпи. Средищното им местоположение, на което се намират, ги прави изключително обзорни и много привлекателни. След закуска краткия трансфер ни отвежда до Бюрглхюте – хижа разположена на 1700 метра. Тя е изходния ни пункт за изкачването на два двухилядника – Лайтенкогел и Гайсщайн (2363). Паворамите са забележителни! Като на длан пред нас са стотиците искрящи върхове на Хое Тауерн от едната страна, а от другата страховитите масиви Хох Кьониг и Щайнернен меер. Неповторимо и запомнящо! По кръгов маршрут се завръщаме на хижата.

Преход за деня: около 6.5 часа.
Денивелация: 750 метра в посока.

Слез закуска се насочваме към световноизвестния курорт Бад Гащайн и спортния център разположен над градчето. Оттам поемаме към връх Щубнеркогел (2246). За да достигнем до върха преминаваме през красивото езеро Унтерер Бокхартзее и няколко двухилядника, които са над 2400 метра. Щубнеркогел е много красив връх, който предлага възхитители панорами. Край върха е изграден и голям висящ мост, дълъг 140 метра. Който има желание и му стиска може да премине по екстремното съоръжение. След обяд и достатъчно време за почивка се връщаме към изходния пункт. Прибираме се в къщата за последна вечеря и нощувка.

Преход за деня: около 8 часа.
Денивелация: около 800 метра в посока.

Наспиваме се добре, закусваме и поемаме по обратния път към България. Лудите 9 дни, която сме преживяли в Австрийските Алпи дълго ще бъде преразказвани.
Пристигаме в София в ранните часове на събота (5 август).

Предложението ни за преход по дни, може да бъде разместено, което зависи от метеорологичните условия в момента.

 

Цена: 498 лв.

Цената е валидна при минимум 10 участника. При по-малка група цената подлежи на корекция. Максимална група от 16 участника.

Цената включва:

 • Водаческа услуга за целия период

Цената не включва:

 • Транспорт от София до Цел ам Зее и обратно – 300 лв. (пътуване с микробуси, предоставени от нашите приятели от Австрия)
 • Вътрешни трансфери, платени тунели, Гросглокнерщрасе, паркинги – около 200-240 лв.
 • Нощувки – нашите приятели от Австрия ни предлагат 9 нощувки с 9 закуски и 9 вечери на цена 475 евро (двойни стаи и апартаменти)
 • Застраховка – пълна застраховка за пътуване в чужбина плюс разходи за издирване в планината на стойност 10 хиляди евро – около 30 лв.
 • Входни такси за обекти – водопад Кримл, около 5 евро на човек
 • Лични разходи за храна, напитки и други

Всеки записал се кандидат ще получи подробна информация относно разходите, които ще извърши. Всеки записал се кандидат може да ползва личен транспорт до Австрия, да спи на различно място от посоченото, да си направи лична застраховка, като това е по собствена преценка.

Записването става след превеждане на 150 лв. капаро по сметка:
Алианц Банк България
BG32BUIN95611000645822
Александър Йосифов Йосифов
Основание за плащане: Австрийски Алпи 2023

Потвърждение на телефон или лично съобщение във Фейсбук до 30 май 2023 г.

Водачът си запазва правото да отмени, съкрати или промени маршрута с цел да запази здравето и живота на туристите.

 • Сак, куфар, раница за основния багаж
 • Раница с обем 25-35 литра и дъждобран за нея
 • Обувки – туристически, високи, с мембрана и средно твърда подметка
 • Чорапи – туристически (според сезона)
 • Облекло – според сезона и очакваните температури в планината:
  • Първи слой: функционално бельо (изкуствена материя или мерино)
  • Втори слой: полар
  • Трети слой – яке с мембрана и туристически панталон
 • Дъждобран (който ползва)
 • Кърпа за глава, шапка
 • Гети – препоръчителни
 • Ръкавици
 • Осветление – челник със заредени батерии
 • Туристически щеки – препоръчителни
 • Слънцезащитни очила
 • Аптечка с необходимите медикаменти и превързочни материали, вкл. слънцезащитен крем с фактор 30+
 • Джобно ножче
 • Кибрит/запалка
 • Облекло за свободното време – гуменки/сандали/джапанки, тениска, панталон, полар
 • Съд за вода с обем според личната консумация за ден
 • Храна и напитки – според личните предпочитания
 • Лични документи

Дата

26 юли 2023 - 05 авг. 2023
Изтекло събитие

Цена

498 лв.

Ниво на трудност

Умерено натоварващо

Дестинация

Извън България
Вид преход
Александър Йосифов

Планински водач

Александър Йосифов
+359896583561
alex@planinazavseki.com
facebook
https://www.facebook.com/aleksandar.yosifov.7

Предстоящи преходи

ПОН
ВТО
СРЯ
ЧЕТ
ПЕТ
СЪБ
НЕД
30
31
1
2
3
4
5
Events for 1 ноември
No Events
Events for 2 ноември
No Events
Events for 3 ноември
No Events
Events for 4 ноември
Events for 5 ноември
No Events
6
7
8
9
10
11
12
Events for 6 ноември
No Events
Events for 7 ноември
No Events
Events for 8 ноември
No Events
Events for 9 ноември
No Events
Events for 10 ноември
No Events
Events for 11 ноември
No Events
13
14
15
16
17
18
19
Events for 13 ноември
No Events
Events for 14 ноември
No Events
Events for 15 ноември
No Events
Events for 16 ноември
No Events
Events for 17 ноември
No Events
Events for 18 ноември
No Events
Events for 19 ноември
No Events
20
21
22
23
24
25
26
Events for 20 ноември
No Events
Events for 21 ноември
No Events
Events for 22 ноември
No Events
Events for 23 ноември
No Events
Events for 24 ноември
No Events
Events for 26 ноември
No Events
27
28
29
30
1
2
3
Events for 27 ноември
No Events
Events for 28 ноември
No Events
Events for 29 ноември
No Events
Events for 30 ноември
No Events
Go to Top